ارسال شده توسط:تحریریه kgroup بخش: اطلاعات عمومی  گروه:معماری

آشنایی با معماری فولدینگ

·        مکاتب معماری معاصر که شامل دوره زمانی حدوداً100 -150سال گذشته می شود:

معماری کلاسیک ، معماری گوتیک ، معماری باروک ، معماری روکوکو ، معماری ایرانی ، معماری جهان اسلام ، معماری چینی، معماری هندی، مکتب باوهاوس، مکتب شیکاگو، معماری مدرن، معماری نومدرن، معماری پست مدرن، تندیس گرایی، ساختارشکنی، معماری فولدینگ ، معماری پرش کیهانی

زمینه های پیداش فلسفه فولدینگ ومعماری آن:

همانند دیکانستراکشن،خواستگاه فلسفه فولدینگ در فرانسه و معماری فولدینگ در امریکا بوده است.

معماری فولدینگ یکی از سبکهای مطرح در دهه پایانی قرن گذشته بود.فلسفه فولدینگ برای نخستین بار توسط فیلسوف فقید فرانسوی ژیل دلوز مطرح شد. وی همچون ژاک دریدا از جمله فلاسفه مکتب پسا ساختارگرایی محسوب میشود.دلوز مانند دریدا اساس اندیشه خود را بر زیر سوال بردن بینش مدرن و مکتب ساختارگرایی قرار داد. فلسفه دلوز یک فلسفه افلاطون ستیز و دکارت ستیز است. به عبارت دیگر فولدینگ یک طرح ضد دکارتی است.از نظر دلوز، هستی از زیر بناهای عقل ریاضی استخراج نشده است.وی خرد مدرن را مورد پرسش قرار داد.از نظر دلوز،خرد هر جایی است.

فلسفه فولدینگ منطق ارسطویی را نیز زیر سوال می برد: هیچ ارجحیتی در جهان وجود ندارد.زیر بنا وروبنا معنایی ندارد.فولدینگ به دنبال تعدد است و می خواهد سلسله مراتب را از بین ببرد.

·        فولد:

فولد یعنی چین و لایه های هزار تو،یعنی هر لایه در کنار لایه دیگر،همه چیز در کنار هم است،هیچ اندیشه ایی بر دیگری ارجحیت ندارد،تفسیری بالاتر و فراتر از دیگری نیست و همه چیز افقی است.این سبک می خواهد منطق دو ارزشی را دیکانستراکت کند و کثرت را جایگزین آن نماید.

فولدینگ هم مانند دیکا نستراکشن در پی از بین بردن مبناهای فکری تمدن غرب و بالاخص منطق مطلق و ریاضی گونه مدرن است. فولدینگ،عمودگرایی،طبقه بندی و سلسله مراتب را مردود می داند.

دلوز در کتاب معروف خود به نام ”فولد،لایبنیتز و باروک“جهان را چنین تبیین می کند: جهان به عنوان کالبدی از فولدها و سطوح بی نهایت که از طریق فضا و زمان فشرده شده،در هم پیچ و تاب خورده است.

·        فولدینگ در معماری:

بحث فولدینگ در معماری از اوایل دهه 1990 مطرح شد و به تدریج اکثر معماران سبک دیکانستراکشن مانند پیتر آیزنمن، فرانک گهری، زاها حدید و حتی معماران مدرنیست از جمله فیلیپ جانسون به این سمت گرایش پیدا کردند.

دیکانستراکشنیست ها عدم هماهنگی های درون پروژه را در ساختمان و سایت نمایش می دادند و این نقطه آغاز پروژه آنها بود.

اگر در گذشته پیچیدگی ها و تضاد از دل تقابل های درونی پروژه بیرون می آمد، در حال حاضر خصوصیات مکانی، مصالح و برنامه، به صورت انعطاف پذیری روی همدیگر تا می شوند، در حالی که هویت هر یک حفظ می شود.

ويژگي‌هاي معماري فولدينگ:

- : لايه‌ لايه بودن (چند لايگي) با حفظ ماهيت هر لايه و قرارگيري لايه‌ها در كنار هم

- : افق گرايي و همترازي لايه‌ها

- : فرم‌هاي قابل انعطاف و قابل تطبيق با شرايط محيطي سايت (week form و معماري ارگانيك)

- : در اين نوع معماري تباين‌هايي مانند تقارن، عدم تقارن و... به چشم مي‌خورند اما اين تضادها به نسبت ديكانستراكشن منعطف ‌ترند و در هم مي‌آميزند، به عبارت ديگر مثل ديكانستراكشن تضادها كاملاً مجزا نيستند و با عناصر واسطه به هم مربوط‌اند.

گرگ لین در تعریف معماری فولدینگ می گوید: ”فولدینگ یعنی تلفیق نمودن عوامل نامربوط در یک مخلوط به هم پیوسته.“

·       فولدينگ در ايران

تا كنون در ايران هيچ ساختماني به سبك فولدينگ ساخته نشده است ولي مثال نزديك به آن را مي توان به راسته هاي بازار قديم بيان كرد.




آراء

نظرات

شما هم می توانید در مورد این موضوع نظر دهید.

کاربر گرامی چنانچه تمایل دارید، نقد یا نظر شما به نام خودتان در سایت ثبت شود، لطفاً وارد سایت شوید.

     
نام:  
ایمیل:  
نظر :